Deli in vladaj, športniki in kulturniki

Na RTV portalu smo lahko prebrali veliko željo slovenskih športnikov: “Naš cilj je, da bi šport obravnavali primerljivo s kulturo.” je rekel predsednik Sindikata športnikov Slovenije Dejan Stefanovič, saj “Ministrstvo za kulturo po njegovih navedbah namenja 80 milijonov evrov letno zgolj za plače kulturnih delavcev” (vir).

Samostojni kulturni delavec v Sloveniji nima plače. Plačo imajo zaposleni po raznih inštitucijah in uradih. “4100 zaposlenih v 194 javnih zavodih in dveh javnih skladih” pravi starejša analiza (vir), v kar RTV ni zajeta; 2400 zaposlenih, kdo ve koliko honorarcev (vir). In ja, največ denarja gre za plače (vir).

A to so ljudje, ki večinoma ne ustvarjajo, za ustvarjanje gre v Sloveniji minimum od minimuma, o čemer sem pisal v kolumni (vir). Večino denarja za slovensko kulturo gre za javne uslužbence.

Si gospod Stefanovič res tega želi? Da denar ne bi šel športnikom, marveč športnim funkcionarjem? Če se je zmotil, mar športniki zaupajo vodji svojega sindikata, ki je tako slabo obveščen in torej zagovarja zanje prehod na slabše?

Po novici so se seveda vsuli sovražni komentarji proti kulturnikom, ki žrejo denar. Upam, da se športniki ne bodo z zavistjo ozirali na kulturno področje, ker tu vsekakor tisti, ki ustvarjamo in od katerih in zaradi katerih naj bi vsa ta birokratska nadstavba obstajala, bolj malo kasiramo.

Pri čemer med kulturniki že dolgo kroži ideja, da bi jih država nekaj zaposlila in bi bili na plačah, tako kot športniki, saj “se je država zavezala, da bo v vojski, policiji in carinski upravi zaposlenih 115 vrhunskih športnikov in trenerjev, in sicer ministrstvo za obrambo zagotavlja 70 mest, ministrstvo za notranje zadeve 30 mest in ministrstvo za finance 15 mest.

To, da športniki zavidajo kulturnikom in kulturniki športnikom, je seveda tipičen zgled deli in vladaj politike. Žal, uspešne.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *