Vsak vse, vsi nič

Tole je čisto običajna slovenska novica, ena mnogih, ki je ne bi niti opazil, če ne bi nedavno pisal o slovenskem turizmu (kolumna Preresni za turizem).

Takole smo brali v članku Frača velikanka, nova turistična atrakcija na Bledu?:

“Vzdrževalci s protokolarnega objekta Brdo pri Kranju so na travniku za Vilo Bled postavili velikansko fračo iz borove rogovile.
Namesto kamna ima klopco za dva, idejo pa so odkrili na internetu.”

635689297703525534_fraca1

(Foto: Mirko Kunšič)

Prvo: ravno v kolumni sem zapisal blejski primer, kako so organizirali dneve vrhunske kulinarike ob glasbeni podlagi narodnozabavnega ansambla, češ, da bo le prireditev za vse, torej egalitarna. Tale frača je le potrditev iste miselnosti: če bi jo postavili na kopališču v Zaki, recimo, ni problema, super, odlično, hvala! – ampak tole je Titova vila, omenjajo protokolarni objekt, itd. Kadar peljem tuje turiste na Bled in stojimo na gradu, jim pokažem Titovo vilo. Vedno se sprožijo, wow, gremo gledat, tam je gotovo muzej. Ne, ni. Zdaj jim bom lahko povedal, da je tam frača.

Drugo: novica kaže zanimiv razpad strukture delovanja javne uprave. Vzdrževalec (!) nekaj vidi na internetu in potem to kar postavi sredi objekta, ki naj bi ga vzdrževal. Bo torej nekega dne vzdrževalec Michelangelovega Davida nekaj videl na spletu in bo vzel dleto in doklesal?  Tako, kot je neka gospa že popravila fresko?

Tretje: zaradi povišane stopnje narcisizma (kolumna Zakaj smo najboljši na svetu?) blagohotno gledamo na vsako dejanje, ki podira rekord – tako seveda ni to navadna frača, marveč ena največjih v Sloveniji. Zakaj mi niste povedali, da je tudi na tem področju odprto tekmovanje? Zdaj tečem z žago v gozd!

Četrto: videti je, da izdelek ne bo prispeval k pojmu SQ (Slovenian Quality), saj so trakovi “odpovedali že prvi dan, zato zdaj iščejo druge možnosti.” Eh … Dobro, da so vse postavili vzdrževalci, da se bodo torej lahko namesto s tem, za kar so zaposleni, ukvarjali z nečim, kar so si sami nakopali. Tudi to se mi zdi precej znan način delovanja … 🙁

Povzetek: Slovenija je veličasten poskus države brez odgovornosti. Če nihče na višjih stopničkah ne zmore odločitve, potem bo pač odločal vsak, ki si upa, ne glede na strukturo. Tako bomo pač v protokolarnih objektih dobili frače, saj vsak zna in zmore vse. Smo pač družba amaterizma in zato pač imamo tudi ho-ruk turizem.

 

4 Comments

  1. Karmen

    Miha, soglašam s teboj ne toliko na temo odločanja in odgovornosti, temveč jemanja države v svoje roke – ker vodotoki niso vzdrževani, nihče več ne čaka uradniških papirjev (sicer bo poplava!), ker je inšpektorjev premalo, trgovci prodajajo usmrajen sir pod znamko plemenita plesen, ker je bog na razpoloženju, ministrica in direktorji prav tako, zdravnik odloči kdo naj bo živ in kdo mrtev… zaskrbljujoče, res. Še malo, pa bo vsak učitelj učil tako kot ve da stvari stojijo in ne tako kot piše v knjigah; saj vemo, kako je z učbeniki in učbeniškimi skladi …. itd….

  2. Jaz

    Najlažje je bit pameten! Svaka čast vzdrževalcem, da so vsaj neki nardil, kaj si pa ti naredu razn jda jamraš okrog frače? Služiš od turizma in nič ne narediš razen komentiraš delo drugih..Sistem pa itak vemo da je pr nas v k..nč novga

  3. Turist

    Frača je del državnega tekmovanja floristov v parku Vile Bled. Postavljena je za čas dogodka. Park je urejen in lep, blejčani pa smo z urejenostjo zadovoljni. Dopolnjuje turistično ponudbo. Končno se dogaja nekaj pozitivnega.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *