Zdaj je čas, da vsak pokaže svojega Janeza

Če želijo biti uspešne, morajo reklamne agencije iskati duha časa. In ta je v Sloveniji očitno enoten in jasno viden: strah pred tujci!

Tako, nenadoma, vsi prisegamo na naše in samo naše. Tudi trgovske verige z živili.

Prvi, če me spomin ne vara, je pričel Hofer s serijo oglasov, s katerimi so nam sporočili, da zanje delajo slovenski podjetniki. Narejeno dostojno, zgodbe o uspešnem sodelovanju, itd, še posebej pomembne, ker gre pač za nemško verigo. Spotoma, gospodu je na tem oglasu je ime Janez, kar piše s precej drobnimi črkami.

Spar seveda ni mogel zaostajati. Oglasil se je s plakati, na katerih ime ni več skoraj skrito, marveč so glasno in jasno povedali, da imajo oni pa še večjega Janeza kot Hofer:

Iz vseh topov pa je udaril TUŠ, pri katerem nimajo enega samega Janeza, ki bi delal zanje, marveč so vsi Janezi, brez izjeme!

In tako smo od poudarjanja lokalnega, kar je hvale vredno, prišli v najbolj podivjani nacionalizem in šovinizem.

Na prvi pogled ni pomembno – a če knjigo prebere nekaj sto bralcev in kolumno nekaj tisoč, taki oglasi dosežejo milijone. Vsak dan, neprestano – te plakate sem posnel na eni sami, čisto kratki poti.

Našemu nezavednemu ne pripovedujejo ničesar novega, le utrjujejo ga v tistem, kar je vsepovsod prisotno. In to je druga beseda za skrajni populizem. Pri tem seveda najbolj mislim na sramotno Tuševo pretiravanje, nizek dosežek slovenske oglaševalske industrije. Tuš je s tem postal Trump slovenskih špeceristov.

Rubrika bizarno: tisti, ki so sestavljali populistični oglas, sebe imenujejo kreativci.

3 Comments

  1. Mija

    Ma meni se ne zdi, da gre za šovinizem, še manj pa za nacionalizem. Gre za to, da poudarjajo da podpirajo slovenske dobavitelje in prodajajo slovensko hrano. To, da uporabljajo primerjavo med Janezom in Juanom ter Xin Chaom pa pove samo, da gre za primerjavo s španskimi/mehiškimi ter kitajskimi izdelki. In logično je, da je lokalno bolj zdravo, bolj sveže in bolj kvalitetno.

  2. fakenews

    Tisti, ki je napisal ta članek je pa še večji bumbar od ameriških medijev. Ne zaveda se namreč, da so prav mediji tisti, ki so Trumpa izstrelili v Belo hišo, s te, ko so poročali o njegovih kontraverznih izjavah. Če ne bi blo medijev Trump ne bi dobil niti republikanske kandidature. Sam sploh nisem opazil tuševega plakata, dokler mi ga Miha Mazzini s pomočjo najinih skupnih prijateljev ni nalepil na zid. In kakšen odziv je vzbudil s svojo nerazgledanostjo? Nasproten željenemu. Še rajši bom kupoval v tušu, ker ne vem, kaj je narobe z domačo hrano, kljub agresivnem oglaševanju. Ampak to je smisel oglaševanja, da nategneš čimveč ljudi, da kupuje v tvoji trgovini, v tem primeru Lidlu ali Mercatorju. Ne vem na čigavi plačilni listi si, vem pa, da pljuvaš v lastno skledo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *